PRIMARIA COMUNEI BEUCA

Judetul Teleorman

SARBATORI LOCALE

    SARBATORI LOCALE
    Sarbatorile de iarna ocupa un loc cu totul deosebit. Ele incep din seara zilei de 23 decembrie, cu Colindetele, se continua cu Ajunul Craciunului si Anul Nou si se incheie cu Boboteaza, la data de 7 ianuarie.
    La colinde participa mai multi oameni din sat, pe langa copii mai practica acest obicei atat de frumos si flacaii, fetele si oamenii insurati. Colindatorii sunt asteptati de gazde, lasati sa colinde, dupa care fiecare primeste produse specifice acestei perioade.
    Cu prilejul Craciunului, copii merg cu Steaua.
    De asemenea, cu prilejul Anului Nou, copii merg cu Plugusorul, Sorcova sau Capra, marcand astfel trecerea dintre ani.
    Ziua Eroilor se sarbatoreste intotdeauna la Ziua Inaltarii Domnului. Are loc o slujba oficiata de preotul din sat si se depun coroane de flori la monumentul din comuna.
    De Rusalii anual, in comuna se organizeaza Calusul. Acesta este jucat de oameni din cele doua sate ale comunei.
    De asemenea de Sfantul Gheorghe are loc Hramul Bisericii din satul Plopi, iar de Sfantul Nicolae are loc Hramul Bisericii din satul Beuca.
    Dintre datinele si obiceiurile romanesti ce insotesc momentele de capetenie din viata omului, nasterea, nunta si inmormantarea au constituit si continua sa aiba o insemnatate deosebita in aceste locuri.
    In perioada de sarcina, in contextul vietii traditionale, femeia este supusa la o serie de interdictii, in credinta ca astfel nu va pricinui vreun rau noului nascut.
    Unul din momentele de capetenie din viata omului este Casatoria. Nunta taraneasca a fost si va ramane o adevarata sarbatoare. De obicei in sambata nuntii se merge la primarie unde are loc cununia civila, duminica pana in pranz mireasa merge la udat la una din fantanele din sat, dupa amiaza are loc cununia religioasa la biserica, iar seara are loc masa si darul  de obicei la mire. Nunta se incheie luni, cand sunt spalati pe picioare nasii. Nasii se bucura de o cinste deosebita deoarece ei sunt socotiti drept parinti spiriruali ai tinerilor casatoriti.
    La ceremonialul funerar participa, de obicei un numar mare de oameni, care prin prezenta sa este alaturi si ea parte la durerea familiei indoliate. In timpul cat dureaza de la deces si pana la inmormantare, acesta este plans de catre rude, prieteni si cunoscuti. Se pastreaza obiceiul de a se merge la priveghi.
    Dupa oficierea slujbei religioase, sicriul este dus la cimitir, fiind transportat in zilele noastre cu un tractor. Dupa inmormantare, rudele defunctului invita pe cei prezenti sa mearga la masa, adica la pomana.
    Acestea sunt obiceiurile impamantanite in cele doua sate componente ale comunei.